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États-Unis

Blanton's The Original

70cl

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Le petit + à savoir…

L'univers des eaux de vie est peuplé de grands professionnels dont le nom devient un modèle de compétence. Vrai en Écosse, en Irlande ou aux États-Unis. Elmer T. Lee est de ceux-là. Responsable de la distillerie Buffalo Trace dans le Kentucky pendant des décennies, il crée en 1984 Single Barrel. C'est le premier bourbon mis en bouteille fût par fût, chaque lot étant produit à partir d'un seul fût de vieillissement (single cask), non mélangé avec un autre ni avec des intrants divers. La surveillance constante de la phase de vieillissement (6 à 8 ans) est l'exigence à payer pour l'application de cette méthode de production. Le résultat est à la hauteur de l'effort consenti. Et Blanton's The Original est devenu la référence phare des whiskeys de Buffalo Trace qui portent tous ce patronyme en hommage à Albert B. Blanton, le dirigeant de la distillerie de 1912 à 1953.

Chaque baril peut avoir des nuances de goût différentes mais le travail des hommes garantit un profil de saveur unique et reconnaissable. Ce straight whiskey, or ambré et cuivré, qui titre à 46,5 °C d'alcool, présente un nez onctueux, épicé, floral, avec des parfums de fruits mûrs, d'agrumes, de vanille, de toffee et de chocolat. La bouche est ample et entremêle la cannelle, la vanille, la cardamome. La longue finale est épicée et se termine sur les herbes aromatiques. Un bourbon de référence qui indique avec assurance que la distillerie américaine peut soutenir sans ciller la comparaison avec ses cousines écossaises.

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Caractéristiques

Catégorie:Bourbon (Spiritueux)
Producteur: Blanton's
Contenance: 70cl Autre contenance
Vol. D'alcool: 46.5%
Pays: États-Unis

Description de Blanton's The Original

Blanton's The Original

DEGUSTATION :

  • Vue : Ambre avec des reflets rougeâtres.
  • Nez : Sucré et vanillé, avec des notes d'agrumes, de caramel, de chêne et d'épices (clou de girofle, noix de muscade et cannelle).
  • Bouche : Douce et complète, caractérisée par un mélange de sucre brûlé, de caramel, d'orange et de clou de girofle ; finale équilibrée avec des touches de vanille, de miel et d'agrumes.

PRODUCTEUR : Blanton's.

PAYS : États-Unis.

ÉLABORATION : Mise en bouteille à partir d'un seul fût à chaque fois, chaque version est unique.

DEGRÉ D'ALCOOL : 46,5%.

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Avis sur Blanton's The Original

4

15 avis des clients
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5/5

fruité , puissant , luxueux
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Blanton's The Original

4 /5

- Colour: Copper amber.
- Nose: Consistent, delicate. Cereals, spices (pepper, groove), and citrus fruits (orange).
- Palate: Full, creamy. The raised vanilla of caramel notes. Ripe fruits and heady flowers. Soft spices.
- Finish: Long and spiced (clove). Notes of star anise and mentholated freshness.
- Blanton's was the first ever Single Barrel Bourbon in the world, and it set the standards for others to follow. This fantastic product was named after the late Colonel Albert Bacon Blanton (1881-1959), who managed the largest distillery of its day. It was during that time that he created a very special and limited supply of bourbon, which he hand-picked and stored in what now is known as the famous Warehouse H. Blanton's Original Single Barrel Bourbon is aged in one new American oak barrel for at least 8 years, unlike most others, never blended with any other bourbon.
- When a barrel is believed to have reached its optimum age, it is evaluated by the Master Distiller and a panel of professional tasters. There is no margin for error, because there is no way to compensate for flavour by mixing with any other liquid. The barrels that have been chosen are then dumped and bottled. From the beginning to end, making Blanton's is a labour intensive process. Grains: Blanton's is made by using the finest Kentucky and Indiana corn, selected rye, and superior malted barley.
- Grains must be carefully milled (crushed) to exactly the right specifications.
- The milled corn is added to the pressure cooker with Kentucky limestone water. When the corn and the lime stone water reach the right temperature, it is time to add the rye and the barley malt, which breaks down starch into sugar.
- Yeast is added after the mash has cooled. Blanton's, at this point, undergoes a natural fermentation lasting from three to five days and becomes beer.
- This beer is transferred to a still. The steam that is pumped from the bottom of the still interacts with the falling beer, creating an alcohol-rich vapour. The vapour is condensed and passed through a second still, known as the doubler, to produce a crystal clear liquid.
- The liquid is placed into newly charred, virgin white oak barrels. To be called Bourbon, it must meet the following specifications: 1. Be stored in newly charred oak barrels 2. Be stored at least two years (if less than two years it must state on the label) 3. Can't have colour or flavour added 4. Barrels can be used only once (most used barrels are sold to Scotch or other non-bourbon malers).
- These full barrels now weighing 500-plus pounds, are placed in century old warehouse H and left for six to eight, but no more than ten, years. Only the Master Distiller can tell the right time to bring Blanton's out of the warehouse for dumping.
- When the Master Distiller selects the barrels, they are brought to the bottling house to be bottled. Blanton's has the most labour intensive bottling line in the bourbon business. The process is all by hand: hand filled, hand sealed (stopper and wax), and hand applied label, hand numbered (each and every bottle).
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Blanton's Original

2 /5

Trés trés fruité.
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Blanton's Original

4 /5

The finest bourbon in the world comes from a single barrel. That’s the way Colonel Albert B. Blanton first bottled his private reserve bourbon nearly a century ago. Blanton believed the “center-cut” or middle sections of Warehouse H were the best for aging his bourbon. Personally tasting and choosing each barrel, these barrels were reserved and bottled for ambassadors, dignitaries, family and friends becoming the world’s first single barrel bourbon. His time honored tradition lives on today as only a handful of barrels from the center of Warehouse H are selected to become Blanton’s Single Barrel Bourbon.
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Blanton's Original

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